Help jij mee om fysiotherapie voor reuma weer in het basispakket te krijgen?

Help jij mee om fysiotherapie voor reuma weer in het basispakket te krijgen?

Wij strijden al jaren voor de vergoeding van fysiotherapie voor reuma vanuit de basisverzekering. Enkele weken geleden hebben wij een peiling gehouden onder mensen met reuma: de ‘landelijke peiling fysiotherapie bij reuma’. Ruim 5000 mensen hebben de vragenlijst ingevuld en daar zijn we erg blij mee.

Mensen met reuma geven het belang van fysiotherapie helder aan. Zo kunnen zij door fysiotherapie beter bewegen en functioneren (41%) en hebben ze minder pijnklachten (28%).

Fysiotherapie voorkomt dat ik in een rolstoel beland. Hierdoor kan ik blijven werken en mijn pijnklachten zodanig beperkt houden dat ik niet afhankelijk ben van zware pijnstillers.” Walda Goldbach

 

Wat gaan we met de uitkomsten doen?

De mensen die de vragenlijst hebben ingevuld, laten duidelijk zien wat de meerwaarde van fysiotherapie voor hun dagelijkse functioneren is. Het Reumafonds heeft daarom een Reumanifest opgesteld. Dat is een document waarin nog eens duidelijk staat dat fysiotherapie bij reuma werkt en daarom terug moet in het basispakket.

Het Reumanifest is mede ondertekend door andere patiëntenorganisaties, behandelaars, beroepsorganisaties en hoogleraren.  Ook jij kunt het Reumanifest ondertekenen.

Afgelopen dinsdag 20 juni hebben wij samen met twee reumapatiënten Walda Goldbach en Aletta Elders het Reumanifest aangeboden in de Tweede Kamer. De voorzitter van de vaste Kamercommissie voor VWS, Helma Lodders, en enkele Kamerleden van diezelfde commissie onder wie Arno Rutte (VVD), Mona Keijzer (CDA) en Henk Krol (50+) hebben het in ontvangst genomen. Walda en Aletta hebben hun persoonlijke toelichting kunnen geven op de noodzaak van fysiotherapie bij reuma.

Op donderdag 22 juni stond het Reumanifest groot in het Algemeen Dagblad, De Volkskrant en de Telegraaf. Ook in Trouw is er aandacht besteed aan onze problematiek.

Op woensdag 28 juni vindt het Algemeen Overleg  in de Tweede Kamer plaats over de vergoeding van het basispakket in 2018. De vergoeding van fysiotherapie  staat ook op de agenda. We hopen uiteraard dat de Kamerleden onze input meenemen.

Help je ook mee om fysiotherapie weer in het basispakket te krijgen? Onderteken dan het Reumanifest.

Ik ben Sija de Jong, Manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds. Op dit blog schrijf ik over mijn werkzaamheden, maar ik hoor ook graag wat jou bezighoudt!

Tags: ,

14 Reacties

 1. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat goede fysiotherapie onontbeerlijk is voor reumapatiënten.

  Beantwoord
 2. natuurlijk moet het in het pakket terug komen.
  Heb een operatie gehad en moest eerst door de 300€ zelf betalen. met een wao uitkering en een duur aanvullende verzekering elke maand. Dit kan eigenlijk niet.

  Beantwoord
 3. mij help fysiotherapie heel goed voor mijn reuma en baalde erg toen ik hoorde dat het niet meer onder chronische ziekte viel wat is reuma dan?

  Beantwoord
  • Reuma is nog steeds een chronische aandoening, alleen is er besloten fysiotherapie daarvoor uit het basispakket te halen. Wij willen het weer terug.

   Beantwoord
 4. als je ziet wat er wel wordt vergoed aan onnozele dingen,denk je echt;waar zijn ze mee bezig!
  Ook ik heb een vorm van reuma,ziekte van Bechterew en heb eigenlijk iedere week fysio nodig,maar dat kan dan weer niet,alleen als er tijdelijk heel veel klachten zijn dan wekelijks maar anders 1x per 14 dagen fysio!!

  Beantwoord
 5. Ik heb na het krijgen van 2 nieuwe knieen, na 2 jaar eigenlijk nog soms fysiotherapie nodig, maar moet daar op bezuinigen….erg!

  Beantwoord
 6. Ook ik doe mee om voor fysiotherapie voor alle vormen van reuma in het pakket te krijgen

  Beantwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This